Az őrület realitása

Úgy tapasztalom, hogy szeretjük, mindenki szereti azt hinni, hogy az őrület valami létező dolog, amibe bele lehet zárni azokat, akiket nem értünk, akik félelemmel vagy bizonytalansággal töltenek el, mert az életre adott válaszaik az általánosan elfogadott normáinktól kisebb-nagyobb mértékben eltérnek. Jó azt képzelni, hogy ez a felcímkézettség biztonságot ad, hiszen egy másik világot takar. Egy mentális zavarnak vagy betegségnek nevezett állapot nem itt zajlik le, nem ebben a valóságban, és legfőképpen: csak másokkal eshet meg. Hogy ezekre az emberekre, állapotokra nem igaz a “mi realitásunk”, hogy náluk, bennük nem a “mi logikánk” működik.

A helyzet azonban az, hogy ez csak az esetek nagyon kis (habár talán jobban szem elé kerülő) részére igaz. Az elme és lélek kutatói már elég régen rájöttek, hogy nem lehet az embereket épelméjűekre és bolondokra osztani.

És ez ijesztő. Mert azt is jelenti, hogy elképesztően (elképzelhetetlenül) vékony a határ, pontosabban: nincs is. Nem létezik úgy, ahogy szeretnénk, ha létezne.  “Ők” nincsenek odaát és “mi” nem vagyunk ideát.

Mégis, nagyon szeretném ezt a nehezen érthető, sokrétű (itt és most talán oktalanul felvetett, túlságosan leegyszerűsített) helyzetet megfogni. Nagyon sok írásomban foglalkozom vele közvetve vagy közvetlenül. De amint elhagyom a zavarosságból, misztifikálásból, címkékből eszkábált biztonsági sávot, úgy látom, fal van ott. Nem tudom, talán kis kalapácsütésekkel is lehet rajta lyukat ütni. Nem tudom, ahogy sok minden mást sem.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.