365/115 – Minden a lehető legjobban történt

Már rég végiggondoltam (többször), de valahogy ma tudtam megfogalmazni. Na, nem mintha olyan nagy dolog lenne ezt a mondatot megfogalmazni (Minden a lehető legjobban történt.), felfogni az.

A korábbi pillanatnyi elégedetlenségeim és keserűségeim (majdnem) mind felülíródnak. Jó, hogy nem úgy történt, jó, hogy nem kerültem ide-oda-amoda, jó, hogy nem kaptam ezt meg azt, nagyon jó, sőt. Mint fent.

Olyan az egész, mintha a definiálhatatlan szabadság újra és újra részmegfogalmazásokat adna számomra – önmagáról.

Hihetetlenül szerencsés vagyok. Mert ez az egyetlen dolog, amit érdekel. Amit, mondjuk így: kutatni akarnék. Valamit kutatni = tudni, hogy arról soha nem fogunk mindent megtudni, és kockáztatni, hogy a végén esetleg úgy érezzük, még kevesebbet tudunk róla, mint az elején. És hát mégis. Ez az én formám, fajtám, csak az érdekel igazán, ami megfogalmazhatatlan, megfejthetetlen, és mint ilyen, bizonyos értelemben reménytelen. Elsőként is a szabadság. (Meg a másik sz-betűs, persze, nanáhogy, kit nem.) De nem úgy reménytelen, mint a macskaszőr eltüntetése a tükörbársonyról, vagy az életfogytig tartó büntetés. Úgy reménytelen, hogy jó, hogy az. A soha teljességükben nem látható dolgok káprázatossága ez.

Még mindig úgy láthatom, hogy tiszta lap van előttem. Jut is eszembe: a tiszta lap. Az – egyébként – néha nagyon ijesztő, főleg, ha arra szántuk, hogy teleírjuk betűkkel, amelyek szavakká, azok pedig (legmerészebb reményeink szerint) értelmes mondatokká állnak össze. Mégsem ijedünk meg, vagy ha mégis, letagadjuk, és mással foglalkozunk, úgy szelídítjük magunkban a tiszta lap képét valami, ha nem is barátságos, de legalább elfogadható táj képévé, amibe már bele lehet menni.

Mert belemenni muszáj.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.