365/097 – A haza nem, a művészet kizárólag

Próbálom kerülni, de megkerülhetetlen a napokban a téma, agyam hátsó rekeszeit birizgálja. Ahogy még a művészeti tárgyú interjúkban is (amiket menekülésképp olvasok) előbb-utóbb a forró kása közelébe mennek a riporterek, azaz arra lesznek kíváncsiak, hogy az illető mégis hol áll? Noha sejtik. Van, ahol nyíltan, van, ahol csak finom utalásféle képpen, de mindenhol próbálnak állásfoglalásra bírni mindenkit. Legalább úgy nagyjából. Hogy mondja ki vagy indokolja, hogy ellenzéki (vagy sem).

Előkerül a sokszor vissza- vagy fejre idézett mondat, mi szerint a haza nem lehet ellenzékben. Ezen lehet töprengeni (szerintem lehet, és szerintem is kívánatos volna, hogy ne legyen).

A beszélgetésekben pedig egyre-másra az sül ki, hogy a művész ekkor is, meg akkor is, meg most is tulajdonképpen ellenzékinek számított – már, ha jó beszélgetéseket olvasunk.

Ennél nagyobb rendben még semmi nem volt (szerintem) az országban. A művészet lényege éppen ez. Nem azt jelenit, hogy állandóan utcán vagyunk és lemondásokat követelünk, politikusok, politikai húzások, kormányok, pártok hibáit mutogatjuk fel, számon kérünk. Nem feltétlenül, nem csak. A művész, vagy talán pontosabb, ha azt mondom, hogy minden, kultúra területén tevékenykedő azért van ellenzékben mindig, mert a kritikus szemlélet, társadalomkritika (amely végső soron az ember és embercsoportok működésének kritikája) az ő sine qua nonja. Létalapja, működésének elengedhetetlen része stb. Ezzel pedig az jár, hogy soha nem lehet elkötelezett híve például politikai pártnak, hiszen azzal az egyetlen hiteles pozíciót veszélyezteti. Érthet egyet, támogathat ügyeket, de – még egyszer leírom – elkötelezett híve nem lehet. Nem tud lenni, oximoron.

(Innen nézve lesz különösen visszás és kiábrándító néhány ki- és odaállás, de ezekről nem írok, ezeket most mindenki felidézheti magában.)

Senki nem mondta, hogy ez nem egy magányos sport.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.