365/067 – Olvasok mindenfélét

‘A költő számára egy nyelv van, a költészet nyelve.’ írták valahol, és hát, minek tagadjam, én ezzel vitába szállni még gondolati szinte se tudok. Úgylehet, a kötő számára is egy nyelv van, a kötészet nyelve. A takarító számára egyetlen nyelv van, a takarítás nyelve. A krumplihámozó számára egy nyelv van, a krumplihámozás nyelve. Nagyon meggyőző. Ja, nem.

Egyébiránt, van kivétel minden alól, mert például a politikus számára tényleg csak egy nyelv van. A saját nyelve, ugyebár, amelynek használata közismert, hosszúságát és strapabíróságát brit tudósok tesztelhetik hóttukig. És ha már itt vagyunk, a politikus nem az, nem ám csak az, aki pártszínekben, hol itt, hol ott, tévében vagy plakát, szavazólapon vagy zárt autóban, testületi ülésen vagy országgyűlve, hah, de nem ám!

Én ismerek egy csomót.

Jó, legtöbbjét nem túl közelről. De épp eléggé közelről ahhoz, hogy zavarjon. Mindenfélének álcázzák magukat, krumplihámozónak, tanárnak, irodalmárnak, riporternek, szakértőnek, kedvesnézőnek, kedvesolvasónak, kedvesférjnek, kedvesfeleségnek, mikor mire van igény. Arról lehet felismerni őket, hogy mindig van egy arcuk, olyan ál-féle, de nem lehet eldönteni, hogy szervült-e már, vagy még levehető. És arról, hogy mindig, minden körülmények között megtalálják a megfelelő szavakat. Ezek a szavak (nyelvhasználat!) fölötte izgalmas úton valahogy mindig a saját érdekeikhez viszik őket közelebb. Tehát úgy vannak megválogatva, a megfelelő pillanatban a megfelelő kisebb-nagyobb közönség (család, barátok, hallgatók stb.) előtt elejtve vagy odamondva, hogy igazán nem tűnnek különösebben megválogatottnak. De nagyon jól meg vannak. Mármint válogatva. Nem mondom, hogy könnyű észrevenni. A kedves csevegés mételyével átitatott pitiánerségek. Többnyire. De tetszik vagy nem: fegyverek. A veszély az, hogy a hatótávolságuk megbecsülhetetlen. A megfelelő ember fülébe súgott ártatlan félmondattal ki lehet kezdeni egy harmadik ember egész életét. És ami kikezdődik, előbb-utóbb omladozni fog, mint a Nyugati pályaudvar. A budapesti.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.