365/032 – Figyelem, hogy nem figyelem, avagy az élet kétrés-kísérlete

– Fordítva vettem fel a trikómat.

– Az eleje van hátul vagy a belseje van kívül?

– Nos. Ez mind igaz a helyzetre.

Ez a tegnapi kis beszélgetés juttatta eszembe azt a babonát, hogy a kifordított ruha szerencsét hoz – feltéve, hogy nem saját magad veszed észre. (Így a szerencsétől el is köszöntem.)

Akkor elgondolkodtam, honnan jöhet ez?

Nem nehéz követni, hogy a figyelmetlenség és a szerencse miképpen kapcsolódik össze ebben a hiedelemben: Ha olyan figyelmetlen vagy, hogy még a ruhádat is kifordítva veszed fel (mert nyilván valami másra koncentrálsz), ráadásul észre sem veszed, akkor szerencse érhet. Ez általában annyit tesz: történik veled valami jó, amire nem is számítasz.

Elsőre badarságnak tűnhet, hogy attól, hogy nem figyelsz az életre, valami jó történik benne veled. Vagy pontosítsuk úgy, hogy történik – ami akár jó is lehet. Az alapvető várakozásunk az élettel mégiscsak az, hogy jók történjenek. Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva azonban mégis azt vesszük észre, hogy minél inkább akarjuk (figyeljük) a jó történését, annál rosszabbak történnek, ezért minden figyelemösszpontosítással mintha csak magunk generálnánk a rosszat, vagy a semmit. Nem történik semmi, pedig annyira figyelünk rá, hogy mindent jól alakítsunk és minden jól alakuljon.

Ami pedig erről azonnal eszembe jut, az az, hogy a megfigyelő puszta jelenléte (várakozása) befolyásolja a kísérlet eredményét.

Gondoljunk csak a kétrés-kísérletben elhelyezett részecskedetektorokra. Érzékelik ugyan az áthaladó elektronokat, de a kísérlet lényege (az elektronokat felfogó ernyőn kialakuló mintázat) megszűnik. Eltűnik? Nem jön létre? Jól megfigyelhetjük tehát a nagy büdös semmit. Szóval, van egy csodálatos felfedezésünk, amit a kvantumfizikával alátámasztunk, de amint pontosan meg akarjuk figyelni, az egész szó szerint eltűnik a szemünk elől.

Jó vicc. Öreganyám babonái és a részecskefizika találkozása a hímzett falvédőn. Csuda egy világban élünk, annyi biztos.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.