365/027 – Agydaráló

Van ez az agydaráló (ha rosszindulatú lennék magammal – amilyen néha vagyok -, agyrágó bogárnak nevezném), ami mindig be van kapcsolva. Elzümmög alapjáraton, de néha elkapja a gépszíj. Mindent bedarál, amit az agy felfog. Esti utca csikorgó járdafényeitől az olvasmányélményeken át a szótanuló asszociáció-láncig az égvilágon mindent.

Úgy képzelem, egészen hasonló a működése a darálós kávéfőzőméhez – otthonom központi, nélkülözhetetlen és konyhai szinten egyetlen viszonylag értékes holmija. Ez a kávégép a beletöltött babkávét kerámia őrlőlapok között darálja apró darabkákra, az őrleményt kis koronggá préseli egy szűrőben, és forró gőzt tol át rajta, ami átérve víz és babkávé-kivonat elegyeként érkezik meg a csészébe, tetején aranybarna habbal. Presszó. Ezt nevezem kávénak. Ezt nevezem.

A jó kávéra világnézetet, filozófiai rendszereket lehet építeni (megtörtént, nem én leszek az), mindenesetre annyi biztos, hogy a jó kávéval bármi előtt vagy után  – olykor helyett – közelebb vagyunk az élet értelméhez, mint nélküle (kivéve, aki nem szereti, de mindenkinek megvan a maga drogja). Az élet élvezeti értékéhez. Nem az íze vagy a szaga vagy a hozzá kapcsolódó szokások miatt, hanem mindezek miatt együtt. És azt tudjuk, hogy a+b+c együtt, az mindig több, mint pusztán a+b+c, ha művészetről van szó, és hát a kávéval nagyon is arról van szó.

A kávégép hatásfoka tehát nagyszerű. Kávé+víz = egy darab fenségesség.

Az agydaráló hatásfoka ehhez képest siralmasan elhanyagolható. Minden élmény+gondolat = egy kis szűrőbe préselt világőrlemény. És még örülhetünk, ha van hozzá víz.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.