365/025 – A nagy szépség

Már kitaláltam a mai poszt címét (két perce), nagyjából tudtam, miről akarok írni, amikor a másik felnyitott ablakban elém jött egy cikk. Elolvastam. Gondoltam, hogy akkor ma nem arról írok, amiről terveztem (az úgyis ráér). Ki is akartam törölni a poszt címét, de rájöttem, hogy éppen passzol.

A nyelv, ugye? Úgy viccel meg minden alkalommal, hogy győzzem csak észrevenni. (Ez az egyik legnagyobb félelem különben, hogy egyszer nem veszem észre. Hm. Ez a gondolat nagyon szerteágazóan folytatható, talán majd erről is lesz egy poszt, most annyival elégedjünk meg, hogy a félelem ellenére pont ezt szeretem benne, az ezernyi lehetőséget, az asszociációk és jelentésrétegek játékát, ez az, amivel szórakozom, dolgozom, használom, és ha meglep, annál jobb, sőt alig van jobb annál, mint amikor rákerül egy réteg meg még egy, és én látom, látom és minddel szórakozom. És hogy mennyi mindent én magam sem látok a sajátomban – legromantikusabb reményeim szerint azonban sejtem -, arról többet mondjuk Eco tud mondani, vagy Derrida, vagy… hagyjuk is ezt.) – Bocs a kitérőért, be is húzom, hogy ne zavarjon annyira.

Van az irodalom. Állítólag.

Szerintem is mondjuk, hogy van. Annyi mindenre mondjuk, hogy van, erre miért ne mondatnánk. Tavaly ültünk a kocsmában, kifejezetten azzal a céllal, hogy lehetetlen dolgokról beszélgessünk, de végül olyan lehetetlen lett, amire magam sem számítottam. Kimentem vécére (az ilyesmivel amúgy is mindig vigyázni kell, ez egy külön blogposzt-téma), és amikor visszatértem, a társaság nekem szegezte a távollétemben felvetődött kérdést (úgy, hogy én az addig elhangzott válaszokat nem hallhattam), hogy szerintem mi a művészet. Sőt, amilyen elvetemültek voltak, a szerintemet hozzá sem tették, csak így durr bele, hogy no, mi az?

Hát – mondtam erre viszonylag határozottan – nem tudom – folytattam határozottabban -, de az valószínű, hogy valami, és szinte biztos, hogy nem megy valahova.

Ezt csak magyarázatképp mondom, hogy úgy értem, az irodalom is művészet, így ugyanezt mondanám róla, ha egyszer megint ilyen lehetetlen (persze provokatív) helyzetbe kerülnék. Tehát, ha valami, akkor van. Legyen, legyen.

Az, hogy szép is legyen, az engem (ne tessenek haragudni), annyira nem tud érdekelni. De elfogadom, hogy így nevezzük. Nem szeretem, de hát, az élet nem fenékig valami, nem kell szeretni, legyen ez a neve, én sem tudok jobbat kitalálni. A magas is nagyon jó dolog, kivéve, ha irodalom, ugye értitek. A megnevezés sűrű főzelékében gyalogolunk.

Ezen belül van a próza. (Nem a főzeléken belül, vagy ha igen, akkor azt egy másik posztban megírom, attól függ, el akarjuk-e képzelni az irodalom tökfőzelékét. Akarjuk?)

A költészet jól megcsinálta magát József Attilával – hja, kérem, úgy könnyű -, van neki napja (gerillázunk is minden évben az utcákon, majd idén is lesz, figyeljetek), szóval az kész, ahhoz nem lehet már piszkálni.

De mi legyen a prózával? Volt ez a jó kis ötlet a MKKE-től, hogy legyen Esterházy Péter születésnapja a magyar próza napja (április 14, jó, közel van a költészet napjához, de ennek előnyei is vannak). Ki is hirdették a tavalyi Ünnepi Könyvhéten, pont ott voltam, lelkesen örvendtem a hírnek, ennél jobb ötlet már régen merült föl. Erre jön tavaly novemberben az Írószövetség, hogy legyen a magyar próza napja Jókai szülinapja (február 18). Hogy ez eddig nem jutott senkinek eszébe? Pedig a jó Mór odaát van már egy ideje. Elnézést. De most!

A MKKE azonban levédette az elnevezést, az Írószöv. meg úgy volt vele, mint az egyszeri csimpánz a befőttes üvegbe tett sóval, ha megfogta, már el nem engedi. Úgyhogy nem maradt más hátra, mint elnevezni a másikat a magyar széppróza napjának. Most mondja erre valaki, hogy nem csodálatos.

(Nevetünk, Péter?)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.