365/020 – Amadé, Scott, Ethan

Úgy mint: Wolfgang Amadeus Mozart, Scott Joplin és Ethan Uslan.

Megyek a tömegben, és benne vagyok a buborékban, amit a nagy fejhallgató és a belőle a fejembe áramló zene hoz létre. Bárgyú vigyor lehet a képemen, mert észreveszem, hogy néznek. Mindig akkor néznek, amikor látszólag ok nélkül vigyorgok (vagy hülye képet vágok, mert elgondolkodtam – erről a gyerekek tudnának mesélni, de nem hagyom, hogy megkérdezzétek őket).

Most azon vigyorgok, hogy mennyire (mennyire!) tökéletes alázene a ragtime ehhez a nyomorúságos, szürke, kabátos, taszigálós-furakodós tömegközlekedéshez. Is. (És azon, hogy van-e, amihez ne lenne az.)

Látom őket (és magamat) hosszú szipkás cigarettával, tollas fejpánttal, posztókabátok alatt flitteres ruhákban, hosszú gyöngysorokkal, lakkcipőben, hajszálcsíkos mellényben, ingujjban, óralánccal, szeszt csempészünk, bodorított pillákkal pillogunk, füstben táncolunk és nem veszünk tudomást az élet kevésbé édes oldaláról.

A ragtime.

Volt már szó itt róla, volt már Ethan Uslan is, aki ma megint megmentette a napomat. Kikeresem a digitális rengetegből, maximumra nyomkodom a hangerőt, így alakulunk át szürke filmből a sokkal vidámabb fekete-fehérbe.*

A digitális tartalomszolgáltató persze tudja, mit akarok, feldobja az öreg Scottot, én meg megyek vele. Gyertek ti is, sorban, mert a sorrend most fontos:

Hallgatom a Scott Joplin-összest, és akkor az jut eszembe, hogy hát a Törökinduló!

Aztán egészen éjjelig az jár a fejemben, valahol a hátsó rekeszek egyikében, hogy ha hazaérek, rákeresek a neten. Hát nem létezik, hogy valaki ne csinálta volna meg. Nem létezik.

Na és persze hogy megcsinálta. Ki más, mint Ethan Uslan? Ezt figyeljétek:

Hát, na. Nem? De.

Ez a poszt tulajdonképpen emiatt született, itt vége is lenne, de ha már itt vagyunk, érdeklődőknek van itt egy kis továbbképzés a Maple Leaf Ragből, másik kedvencem, Martin Spitznagel verziója:

Vagy a mértéktartó – ám nagyszerű – Richard Zimmerman előadása:

Sajnos YT-on nincs fent az a verzió, amit legjobban szeretek, ha tudjátok, keressétek meg Ethan Uslan előadásában a Spotify-on. Érdemes!

_____

*Ha ma délután 3 és 4 között a metrópótlón utaztál, és hazaérve flitter vagy tollpihe esett ki a zsebedből, emiatt volt.

Reklámok

One thought on “365/020 – Amadé, Scott, Ethan

  1. Visszajelzés: 365/040 – Nem várt kellemetlenségek, addig is, ajánló | NatiLap

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.