365/015 – Az idő ura. Csakhogy verzió

Vannak módszerek, vannak. Time management, mondhatnám. Ha nem utálnám ezt a két szót így együtt. Ma először kipróbáltam – amire régóta készültem -, hogy beállítok a telefonomon figyelmeztetést, mikor hol kell tartanom a napomban. Most, amikor ezt írom 11 óra 39 perc van és már kétszer módosítottam. (Az egyik eleve bizonytalan időpont volt, 1 db gyermek hazaérkezése a korcsolyájáért.) Most a tanulóidőmben blogolok. És kihagytam a napirendből, hogy el kell mennem cigiért. Szóval eddigi eredményesség: nulla.

Minthogy az idő csakis mint fizikai változás értelmezhető a mindennapi életben, azonnal megszűnne, ha uralni tudnám.

(Pl. bármikor tetszőlegesen előre vagy hátra pörgethetném az órát, az nem jelentene mást az én emberi nézőpontomból, mint a közbeeső változások átugrásával egy adott állapot beállítása.)

Csakhogy (1) a menedzselés, az időbeosztás nem uralás, a pontos időbeosztás éppen az idő szolgálata. Nem mondom, hogy nem lehet nyereséges. Olyan, mint egy üzlet. A szabadságot adom az eredményekért. Persze, ha a parttalanul elfolyó időt (és annak minden következményét) elfogadjuk a szabadság definíciójának. Én elfogadom.

Csakhogy (2) a szabadságot tekinthetjük-e a szabad akarat megnyilvánulásának akkor, ha a saját magunk által kiötölt szabályrendszert nem tartjuk be? Nem sokkal inkább az emberi negatív tulajdonságok kiszolgáltatottjai vagyunk-e ekkor? (Btw. What the fuck is freedom?)

Csakhogy (3) az időpillanatra vetített szabadság nem abban áll-e, hogy minden egyes pillanatban – a lehetőségekhez mérten – azt csinálom, amihez a leginkább kedvem, késztetésem van? Szabadság-e tehát a szabad időpillanatok egymásutánja? Vagy nagyobb szabadság az idő pontos felhasználása, amivel egy magasabb célt érek el, miközben természetesen megnő azon időpillanatok száma, amelyekben nem vagyok szabad?

Akárhonnan jövök, mindig az öreg Spurgeon megállapításáig jutok, ami körülbelül így szól: Siker vagy sikertelenség azon múlik, vajon a cél megéri-e?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.