Jut eszembe a címkékről

Ha egy könyvnek férfi elbeszélője van, nem nevezzük férfiirodalomnak. Ha gyerek, attól még nem nevezzük gyerekirodalomnak. Ha nő… akkor női irodalomnak nevezzük.

#sorrynotsorry #whyohwhy

Reklámok

3 thoughts on “Jut eszembe a címkékről

 1. Mindenképpen muszáj valamilyen irodalomnak nevezni, mert úristenmilesz, ha nem nevezzük semmilyennek, csak úgy irodalom, esetleg – oh, irgalom atyja, ne hagyj el – jó vagy rossz irodalom. Jézusom, bele se merek gondolni. :))

  Kedvelik 2 ember

  • Igen 😀 Egyrészt. Másrészt van ez a felosztás, amit szerintem világirodalomból (angolszász terültről talán) vettünk át, ahol a ponyva-rugóra járó “nőcis”-könyveket nevezik így, finoman, hogy meg ne sértődjenek, vagy nem tudom, miért, ill. én úgy gondolom, hogy azért, hogy valamennyire megkülönböztessék az irodalom más rétegeitől, ezzel segítve az olvasókat az eligazodásban. Tehát (elnagyolva kb.), aki egy repülőútra keres egy könnyedebb olvasmányt, az tudni fogja, hol keresse. Nálunk ez teljesen átment az olvasói közbeszédbe és az összes női szerzős, női szereplős könyvre elkezdték használni, ami pont ellene szól annak, amiért ez a kategória létrejött, itt összemosódik benne a téma, a szerző, minden az égvilágon: ha nyomokban nőt tartalmaz, akkor – sok olvasó szerint legalábbis -, női irodalom. Ha nagy mértékben, akkor pláne. 🙂

   Kedvelik 2 ember

 2. Igen, ez egyszerű marketingfogás, Londonban, ahol naponta átlagosan 7 regény jelenik meg (vagy jelent meg 2000-ben), szükség is van rá. Az AASZ, hiába nő írta, és hiába két nő az elbeszélője, nem nőirodalom. Nyugodjon meg az írója.

  Kedvelik 2 ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.