Visszatalál

Naplovam

A legbanálisabb pillanatokban történnek azok a dolgok, amiket talán nem is történésnek kéne nevezni (de annak nevezem), belül zajlik, fejben, konkrétan a koponyában, néha azon belül is egészen jól lokalizálható helyen, én legalábbis úgy képzelem, hogy meg tudnám mutatni, hol, az agyam melyik háromdimenziós területén keletkezett ez vagy az a gondolat.

Gondolat, na, igen, ezt a szót keressük. Feltéve, hogy a gondolatot elfogadjuk a történés legkisebb egységének. A gondolat legyen az, ami alulról éri el a történés fogalmi követelményének határát, mint a csiklandozás a fájdalomérző receptorok ingerküszöbét. A gondolat már történik, de még nem fájdalom – csak hogy végleg belezavarodjunk.

Szóval, veszem le a polcról a papírtörlőt, hogy letépjek belőle egy lapot, hogy pár másodperc múlva abba fújjam az orrom (ja, van ilyen), közben azon gondolkodom, mikor is lesz a fotókiállítás, amire mindenképpen el akarok menni, és egy ismeretlen kapcsolással a jobb szemem mögötti harántvonalon, határozott középkék fényű, féregszerű alakzatban jelenik meg a gondolat, hogy vissza kell oda találni, arra a térben nehezen, de időben viszonylag jól meghatározható pontra, amikor sokkal kevesebb hatásnak engedelmeskedtem, sokkal szabadabban írtam, mint mondjuk ma. Nem blogot (ezzel éppenhogy visszatértem mostanában a régi, elveszettnek hitt szószátyár szabadságomhoz, ami egyébként talán ugyanazon a ponton volt), hanem minden mást. Hogy ne ragaszkodjak (ragadjak bele) az éppen aktuálisan engem érő és vitathatatlanul megmozgató hatásokba, ahhoz vissza kell lépni arra a (lelki) pontra, amikor éppen jó volt. Jól ment, nem mindig könnyen, de jól, és éreztem, pontosan tudtam, hogy milyen vagyok, milyen dolgok kerülnek ki a kezem alól. Semmiségnek tűnik, de épp ellenkezőleg, hatalmas dolog, ennél jobb vagy több nem tud lenni semmilyen alkotói folyamat. A hatások meg persze nem maradnak el az út szélén, kellenek is, de csak úgy, mint a petrezselyemcsomó a húslevesbe: hadd főjön ki az íze, aztán majd leszűrjük.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.