A térkép széle

Naplovam

Tulajdonképpen a legtöbb hasonlatom (amit nem, vagy ritkán mondok csak el, mert a kutya nem kíváncsi rá) vagyis inkább modellem, topográfiai jellegű*. Tessék, egy rettenet: topográfiai jellegű modell.

No, mindegy. Például az írásaim szövetét nagyjából úgy látom, mint egy térhálót, legalábbis olyannak, amilyennek modellezni szokták a laikusbarát fizikusok, hogy hogyan is görbül meg a tér (a hálóra tömör fémgolyót helyeznek, ha felülről nézzük, nem látjuk a görbületet, ám, ha elgurítunk a felszínen egy másik golyót, lassacskán az ott süppedő, mozdulatlan(nak tűnő) golyó felé fog közelíteni, egyre kisebb köröket írva le körülötte). Úgy gondolom, hogy egy-egy kész** szöveg efféle mozdulatlan(nak tűnő) pontja a térhálónak, mint egy kis/nagy/gáz-/stb. bolygó a világegyetemben, csak a lépték más. De a szerkezet így működik, már csak az időt kell hozzáképzelni. Így a sűrűsödések és ritkulások kiadják a 4D-s domborzatot, egy szövegekből létrejött párhuzamos univerzumot, ami féreglyukakon keresztül kapcsolódik a világunkhoz. De ez mellékszál.

Így vannak a fejemben a szövegvilágom összes domborzatai és vizei, és azt gondolom (újabban már nem évről évre, de hónapról hónapra erősödő kiábrándultsággal), hogy pont jó helyen is van ott. Nem kell leírni.

Szóval, hogy végül mindig előveszem a térképet, mert egészen pontosan kell tudnom, hogy hol van mondjuk Jasznaja Poljana (a Tulai területen, nem a Kalinyingrádin), nézem, mert Szentpétervárra is el kéne menni, de hát ez meg Moszkvához van közel – már oroszországi viszonylatban -, megállapítom, hogy ide se megyek mostanában. Azon gondolkodom, hogy száz meg százötven évvel ezelőtt mennyire más volt a közlekedés, mennyivel lassabb, körülményesebb és fárasztóbb, és mégis mind elmentek Párizsba meg Barcelonába meg Londonba, akár Jasznaja Poljanáról, én meg itt ülök (majdnem) Európa közepén. Ide vagyok ragaszkodva.

_________

*Miért utálom én ezt a szót annyira és miért használom akkor mégis? Jaj, ez a nyelv, ez.

**Meghatározhatatlan halmazállapot.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.