Nem rag

Naplovam

Amikor 24 órán belül kétszer is leírom két teljesen különböző dologgal kapcsolatban, hogy nem ragaszkodom hozzá (sőt, az a helyzet, hogy egyik alkalommal azt írtam, hogy én igazán nem ragaszkodom hozzá), akkor* azért felmerül a kérdés.

Nem is “a kérdés”, hanem mindjárt kérdések. Hogy például miféle dolgokkal foglalkozom, hogy nekem unos-untalan azt kell mondanom, hogy nem ragaszkodom? Jófélékkel foglalkozom, ez nem kérdés, akkor hát, miért mondogatom én, hogy nem ragaszkodom? Miért mondogatom (írogatom) szinte bocsánatkérően, hogy hát ne tessenek haragudni, én nem gondolom úgy, mármint gondolom, de annyira (mennyire?) nem, szóval, ahogy tetszenek gondolni, mert hát én igazán nem rag.

Aztán arra gondolok, hogy nemragaszkodni mennyivel könnyebb, mint ragaszkodni. Aztán arra: Könnyebb?

Irtó menő (felemelő, komoly, jópofa, felnőttes, vagány – a kívánt szó behelyettesítendő**) lenne végre olyan mondatokat mondogatni, meg írogatni, amik úgy kezdődnek, vagyis inkább folytatódnak, hogy …ahhoz azonban ragaszkodom, vagy például, …minden körülmények között ragaszkodom.

És aztán arra is gondolok, hogy tulajdonképpen mennyire sok mindenhez nem ragaszkodom, már ha úgy vesszük, hogy a ragaszkodás azt jelenti, hogy az ember meg akar valamit tartani (értsük virtuális vagy valóságos, ha teszik: földhözragaszkodott értelemben). Amihez meg mégis, az teljességgel megmagyarázhatatlan, legalábbis csak egyféle logika szerint értelmezhető, ami kizárólag az én logikám, amit nem várhatok el általánosan elfogadhatónak, így aztán, ha vita kerekedik, inkább feladom (nem ragaszkodom a vita megnyeréséhez), így végül magát a vita tárgyát is feladom, tehát mégsem ragaszkodom.

Na, az ilyesmibe jobb bele se gondolni. Még jó, hogy van blogja az embernek, ahol megszabadul ezektől.

_______

*Nem, természetesen nem akkor, hanem általában. Nem egyetlen napra véletlenül besűrűsödő két nemragaszkodás miatt gondolnám, hogy nem ragaszkodom, hanem a sok-sok azelőtti, meg azutáni miatt.

**Hát… azt hiszem, még sosem írtam le, hogy behelyettesítendő, s lám, már másodszor írom le egy szövegen belül.

Reklámok

2 thoughts on “Nem rag

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.