Jól szórakozunk, azaz: hol jól, hol rosszul, hol szórakozunk, hol meg…

Naplovam

Azt hiszem, elég sokan jól elszórakozunk a világ leírhatatlanságával egy életen keresztül, de – mint a címben jeleztem – ez egy kis kiegészítésre szorul. Hol jól, hol rosszul, hol szórakozunk, hol meg… hát, olyan ez, mint a viccben, amikor apa először viszi el a kisfiát a kocsmába, kikérik a cimborák a feles kört, a gyerek áhítozva nézi, mire az apja neki is kér egyet, a gyerek felhajtja, és azt mondja: Apa, ez borzasztó rossz!, mire apa: Na, hát ez az! Anyád meg azt hiszi, szórakozni járunk ide!

Az élet Az írás nem fenékig dubaji night club. Néha egyenesen Kőbánya alsó, hajnali négykor. Télen. Másnaposan.

Mindenesetre valószínűnek látszik, hogy minél több technikát ismerünk, annál többet ki is akarunk próbálni (alighanem mindig pont eggyel többet, mint amennyit ismerünk), hiába is van saját (netán bevált) módszerünk, hiába is nem szeretünk a komfortzónán túl lenni – úgy általában. Mindenki másban bátor és kísérletező.

Például az, hogy spontán írás. Nem sokat kísérleteztem vele, mert nem tudtam, hogy nem mindenkinél működik ugyanúgy. De ez nem igaz, egy időben viszonylag sokat kísérleteztem vele, s hogy ennek nem látjuk nyomát, az nem a véletlen műve.

Az önkontroll szép erény, gyakrabban is gyakorolhatnám, csak hát az meg olyan, hogy az ember nem kontrollálhat mindent. Az életének lesznek olyan területei, ahol megtanulja magát viszonylag szigorúan felügyelni, hogy lehetőleg csak a legjobbat hozza ki magából (s hogy az végső soron mennyire lesz jó, azt úgyse tudja), más területeken meg jobban elengedi magát. Szóval, ami fontos, azt ellenőrzi, figyeli, szűri, bent tartja (összetépi, törli), a nem jónak tartottat, a fölöslegest vagy durvát, azokon az életterületeken meg, amik kevésbé fontosak, szabadon engedi a hülyeségeit. Mert ugye, mit veszíthet? Sokat. De úgy véli, hogy a másik területen meg még többet. Hát ilyen fajta az, aki ír vagy valami mást csinál efféle szenvedéllyel.

De amúgy nem szeretem ezt a szót, hogy szenvedély, mert az rendben van, hogy benne van a szenvedés (emiatt éppenhogy szeretem), de mégiscsak valami élvezetet sugall, azt meg már fent elmeséltem.

Az egészet egyébként a tudatmódosulat miatt kezdtem írni, szóval arra akartam kitérni, hogy kell-e a tudatot piszkálni szerekkel (nem), ahhoz hogy spontán legyünk (És maga is ott van a spontán? Hát, mikor hogy, van hogy szimultán.), de ezt most már, mire ide érek az írásban, teljesen fölösleges témának ítélem, és elteszem egy olyan pillanatra, amikor tudok róla valamit mondani.

Reklámok

2 thoughts on “Jól szórakozunk, azaz: hol jól, hol rosszul, hol szórakozunk, hol meg…

  1. Visszajelzés: Részben álomnapló | NatiLap

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.