Tudtam, hogy fel kéne írni

Naplovam

Azt a mondatot, gondolatot, ami az embernek elalvás előtt jut eszébe, és igazán kedvére való és úgy érzi, ezt pont meg fogja jegyezni, legyen hajnal vagy akár már reggel, mindig fel kell írni. Mert el fogja felejteni. El. Ha életemben nem szívattam meg magam ilyesmivel legalább 100-szor, akkor egyszer sem.

Kedves Naplóm!

De még ha csak úgy simán elfelejteném, mintha nem is lett volna! Nem, szó sincs ilyen kegyes és alapos feledésről. Homályos és roszz érzés, egy képlékeny, múló lenyomat megmarad. Csak hogy igazán bosszantó legyen. Nem bosszankodom, persze, van erre egy módszerem. Vagyis kettő.

Az egyik, hogy megpróbálom rekonstruálni a helyzetet, amennyire lehet, most például már nem sok órát kéne ébren lennem és befekhetnék ugyanúgy az ágyba, kinyithatnám ugyanazt a könyvet, ugyanott, gondolkodhatnék, hogy már akkor olvastam-e vagy még csak néztem el a sorok fölött és töprengtem vagy éppen az olvasás alatt jutott eszembe valami és van-e köze a szöveghez (utóbbi nem olyan egyértleműen fogható dolog, mint gondolnánk).

A másik módszer, hogy nem foglalkozom vele, csak megjegyzem ezt a halvány emlékképet, ezt a furcsa, körvonalazhatatlan elképzelést, ami annyi sincs mint egy érzés, olyan, mint azok a kis babszemek, amiket iskolai biológia órán a gyerekek ázatatott vattacsíkok közé dugnak, pontosabban mint azoknak a babszemeknek a sejtésnyi kidudorodása a vatta felületén, meghatározhatatlan és apró, szinte semmi, na ezt viszont meg tudom jegyezni. És akkor egy megfelelő pillanatban – többnyire olyankor, amikor egyáltalán nem számítok már rá, akár évek is eltelnek közben -, eszembe jut az egész, az egész babszem, minden kis megráncosodásával.

Mindezt most azért írom le, mert azt figyeltem meg, hogy amíg vannak ilyen eltévedt gondolatok, addig érzem úgy, hogy van még valami dolgom. És ez az egyetlen, ami visszatart. A bosszankodástól. Is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.