Mielőtt demenciát diagnosztizálnék magamon

Naplovam

Azért kicsit korai lenne. Persze, fene tudja, ma már minden, minden életkorban, mindenkivel megtörténhet, semmi nem csodálkozom, nem lennék meglepve stb.

Észrevettem, hogy a rövidtávú memóriámmal probléma van, elsősorban a nagyon rövid távúval, azzal, amivel a percekkel ezelőtti eseményeket tartjuk a kis buksinkban. (Vagy szép nagy agyunkban, ki, miben.)

Jó, van a vicc, hogy hosszút tud-e fejben tartani, kisasszony. Haha, nyilván eszembe jut.

Nem is tudom, mióta lehet, pár hónapja, hogy az, hogy mi volt öt perce, egyszerűen kiesik. Csak erős koncentrációval tudom felidézni. Érdekes különben, mert amint elkezdtem erre figyelni – mármint, hogy ne felejtsem el azt, ami pár perce volt – rájöttem, hogy csomó felesleges információtól kímél meg az agyam ezekkel a kis szünetekkel.

Amúgy pedig híresen jó az emlékezőképességem, ha valamire emlékszem, arra nagyon. Már ha értitek. Filmszerűen, meg tudom mondani milyen napszakban történt, milyen volt az időjárás, hogy esett a fény, mekkora borostája volt a pasinak, milyen színű rúzsa a nőnek, fel tudok idézni egy asztalt a rajta lévő tárgyakkal, helyek, egymáshoz képest elfoglalt helyek, fel tudok idézni egy épületbelsőt, még tájakat is (ez persze a legcsalókább mind közül), szó szerint fel tudok mondani fontos beszélgetéseket, mert a szavaknak nagy jelentőséget tulajdonítok – milyet tulajdonítsak, főleg, ha egy rosszul megválasztott szó megüti a fülemet – szóval, tudok emlékezni. De akkor hova tettem az előbb a szemüvegemet, ugye? Vagy mit mondott a gyerek két perce? Aztán egyszer csak eszembe jut, mintha valami régi távbeszélő két végén ülnénk és hozzám később érne el a hang.

Egy kicsit utánaolvastam (először nem a neten, aztán a neten is), és kiderült, hogy ez – ebben az életkorban – jellemzőbb, mint hittem, és nem az agylágyulás kezdete, hanem a túlterheltség jele, és az agyam valóban időnként levágja a relét, hogy ne figyeljek annyi mindenre. Egyrészt köszönöm szépen, hogy így vigyáz rám, másrészt mégis azt gondolom, hogy bassza meg a kutya fáját! És ha én tényleg ennyi mindenre akarok figyelni?

Na, mindegy. Itt egy kép, eredeti méretben töltöttem fel. Csak az élvezet kedvéért.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.