Az összefolyó napok és sorok

Műhelynapló

Régen volt műhelynapló, mert sokat dolgozom, haha. Van egy japán mondás – az egyetlen mondás, amivel kapcsolatban azt érzem, hogy rám is teljesen igaz – ami gyakran eszembe jut: Ha jól dolgozol, több lesz a munkád. Ez európai szemmel (aggyal) eléggé vicces. Is. Meg egy kicsit el lehet azon töprengeni, mi is a munkánk, mit akarunk vele, mennyire másképp lehet mindezt felfogni kultúrától függően.

A finisében vagyok a Hosszú Szövegnek, és érzem, ahogy elveszítem a lábam alól a talajt (seggem alól a széket, ha úgy jobban tetszik, pedig ülök eleget, növesztem rendesen), szóval elkezd a világom mindenben hasonulni ahhoz, amit írok. Most kezd minden mindennel összemosódni, összeérni, összefolyni, a legkritikusabb pillanat, amit mint egy gyorsfagyasztó, úgy kell kristályosítani, hogy a szálak mentén meg lehessen találni vagy végig lehessen követni az egész útvonalat. Ebben egyszerre van jelen a kétségbeesés és a nyugalom: sosem lehetek biztos benne, hogy meglesz, de már tudom, hogy mindegy.

Sok apró dolog van hátra. A mozaiképítéshez hasonlítanám, nem tudom, csináltatok-e már mozaikot – én egyszer egy egész ablakpárkányt lemozaikoztam tördelt járólapokból – , szóval van egy végső állomása, amikor már úgy tűnik, hogy minden kész, csak ki kell fugázni az egészet. Olyan kis könnyed simítgatásnak tűnik, aztán kiderül, hogy többet melózol vele, mint az egész összerakásával, pedig már az is igen kimerítő volt. Nem beszélve arról, ha közben derül ki, hogy valamelyik darabka mégiscsak kicsit ferdén áll… akkor azt kipiszkálni, letisztogatni, újra felrakni, kicsit káromkodni, félrelökni az egészet, aztán mégis megcsinálni, mert nincs az az isten, hogy meg ne.

Hát így állunk most, október elején.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.