Kezitcsókolom a kisztihandját, drágám!

Juteszembe rovat

A magam részéről régimódi, kézcsók-párti nő vagyok, kicsit sajnálom is, hogy szinte teljesen kiment a divatból, annyi mindenre jó, annyi mindent jelenthet. De azt is tudom, hogy kézcsókolni – akárcsak csókolni – tudni kell. Hogy mindenkinek jó legyen.

Milyen is egy kézcsók?

Mindenekelőtt: sosem nyálas. Alkalmas a tisztelet, nagyrabecsülés, szeretet, szerelem, köszönet kifejezésére. Az alvilágon meg néhány más, hierarchikus berendezkedésű szervezeten kívül nálunk csak férfiak csókolnak kezet nőknek (nem is pecsétgyűrűknek). A kézcsókot jó esetben megelőzi egy szép metakommunikációs pillanat, amikor is a nő a kezét nyújtja, amiből egyértelműen kiderül, hogy kézfogásra vagy kézcsókra nyújtja. Mivel ma már szinte senki nem nyújtja kézcsókra a kezét, ezért a férfinak alkalma van jelezni, hogy ő bizony kezet szeretne csókolni, egyszerűen azzal, hogy úgy fogja meg a nő kezét. Ilyenkor persze figyeli, hogy mit szól ehhez a nő, hagyja-e, vagy inkább kezet fog, nem nagy trükk, figyelem kérdése az egész.

Azután, ha a nő is “benne van”, tehát kézcsókra nyújtja a kezét, a férfi lehajol a nő kezéhez, éppen addig, ameddig kell, és nem pedig a szája elé rángatja a kacsót, holmi operettes mozdulattal. Hogy az ajka hozzáérhet-e a kézfejhez, vita tárgya, én úgy gondolom, minél bensőségesebb a viszony, annál inkább igen, de egy leheletnyi odaérintés bárkinek jár, ha már idáig eljutott.

Azt meg minden egyszerű falusi gyerek tudja, hogy hivatalos körülmények között (üzleti találkozók, protokolláris események) nem csókolunk kezet a nőknek, hiszen ezeken a nők nem női mivoltukban vannak jelen és a nagyrabecsülésünket, tiszteletünket ilyenkor másképp kell kifejezni. Persze, lehet, hogy nem mindenki tudja. Na, ezért írtam ide.

 

Reklámok

One thought on “Kezitcsókolom a kisztihandját, drágám!

  1. További illemszabály:
    Sosem csókolunk kezet regnáló miniszterelnöknek, vagy egyéb potentátnak, még akkor sem, ha már szenilisek vagyunk. (Depláme, ha nők… ő meg férfi, vagy annak látszó tárgy:)

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.