Műhelynapló #3 – Kemény, vonalas

Vissza a vonalhoz, egészen a barlangrajzokig. Örülni egy színnek. Fejben megírni öt regényt, amíg egy kép elkészül, hagyni békén a szavakat, nem hagyni megcsalni a józan észt ezekkel a bűvésztrükkökkel, amiket idő közben megtanultam. Nem csalni.

A zene a varázslat, a rajz mutatvány, de mi az írás, ugyan, mi a fene? Csupa csalás. Gyakran képzelem, amikor javítok és nagy szelektálóként a fölösleges mondatokat visszatörlöm a szöveges dokumentumokban, hogy sorra, minden szöveg utolsó betűjével kezdve törlöm a mondatokat visszafelé, és végül lesz egy csupa hófehér, üres dokumentumból álló, csinos könyvtárrendszerem. Évekre visszamenőleg látni lehet majd a címeket. Van benne valami felemelő, megelégedéssel tölt el, pedig csak puszta ábrándozás, és hiába dobok ki közben ezt-azt, soha nem mindent, mert én… mert én soha sem csinálok végig semmit… rendesen.

Reklámok

3 thoughts on “Műhelynapló #3 – Kemény, vonalas

  1. Barátom hangmérnök. Hangyaszorgalommal gyűjtögeti a felvételeiből a csöndet és kimásolja egy új szalagra. Az értetlenkedőknek türelmes mosollyal magyarázza el, hogy micsoda különbség van csend és csend, egy üres szalag monoton surrogása vagy egy váratlan elhallgatás között. Kedvencei a nagy színészek monológjai után felvett, tapintható, élő testű közönségcsend, a katarzis csöndje. De vett már fel újszülött felsírása előtti feszült várakozást és a haldokló eltávozása utáni első szó nélküli döbbenetet is.
    A szalag lassan teli van. Ritka, ünnepi pillanatokban felteszi és üdvözült arccal belehallgat. Egy-egy gyönyörű, ihletett, drámai pillanatban elismerően bólint, kezét könnyes szeméhez emeli.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.