Azabaj a portréfestővel

Mielőtt leírnám, hogy szerintem(!) mi a legnagyobb baj a Nagy Kriszta Tereskova-Tóth Krisztina üggyel, fontosnak tartom leszögezni, mi minden nem baj vele és körülötte – megint csak szerintem:

Politikusokról festményeket (vagy akár összefestékezett printeket) készíteni: nem baj, sőt jó, hogy ezt tulajdonképpen bárki megteheti, szabadság van. Hogy Nagy Kriszta Tereskova ilyesmit fest, pláne nem baj, ahogyan az sem, hogy az ő művészetének középpontjában egyébiránt saját teste és annak részletei (akár váladékai, akár annak illatanyagai)  állnak.

Alkotói tevékenységről kritikát írni: nem baj, sőt jó, hogy ezt tulajdonképpen bárki megteheti, szabadság van. Hogy Tóth Krisztina ilyesmit ír, pláne nem baj, már csak azért sem, mert írástudó ember – többeknek meglepetést okozhat, hogy nemcsak gyerekverseket ír… – és mint író nagyon is jól megfigyeli az őt körülvevő világot.

Kritikával egyet nem érteni: nem baj, sőt általában ez a legkisebb baj.

Ami már baj – habár még mindig nem a legnagyobb -, ha a kritika nem a művészet fogyasztóinál, hanem az alkotónál veri ki a biztosítékot, aminek aztán személyeskedő hangot ad, konkrétan: kritikus arcáról előnytelen fényképet interneten közzétenni, női(es)ségében, tehetségében megkérdőjelezni, irigységgel vádolni: nagy baj. Azért is nagy baj, mert még csak azt sem mondhatom, hogy a felekhez méltatlan, hiszen ki tudna ma már olyan témát mondani, ami Tereskovához méltatlan lenne? És ez sokat elárul viszonyainkról, mivel találjuk szembe magunkat kortárs művészet címén. Így csak azt mondhatom kertelés nélkül, hogy bunkóság.

Ahogyan ma meg is tettem a képzőművésznő – jelenleg nem elérhető – Facebook-oldalán. A válasz („majd ha meg leszek szólítva mint művész, úgy is fogok reagálni”) logikáját követve adódott a kérdés: „Most tehát megszólítva érezted magad mint ostoba bunkó?” Erre sajnos érdemi válasz már nem érkezett, az ominózus Tóth Krisztina fénykép alatt tovább folytatódott parttalan, értelmetlen kommentáradat.

Mindezt azért tartom fontosnak följegyezni, mert úgy hiszem,  akinek alkalma és lehetősége nyílik több emberhez szólni, felelőssége van abban, hogy milyen kultúrát (pl. tudunk-e értelmezni egy kritikai szöveget, tudjuk-e kontrollálni saját reakcióinkat), milyen párbeszédeket, ezen keresztül milyen hétköznapi környezetet alakítunk ki magunk körül, végső soron: mivé leszünk magunk és egymás számára. Ennek a felelősségnek pedig jól láthatóan nincs tudatában a portréfestőnő.

Hogy akkor mi a legnagyobb baj ezzel az üggyel? Szerintem az, hogy Nagy Kriszta Tereskova egyáltalán nem lett megszólítva, és ő (valamit jó pár embere) ezt még csak fel sem fogja.

___________

Kattintós:

Tóth Krisztina kritikája

Hogy politikailag állást foglal-e a festőnő, ebből az interjúból eldöntheti bárki.

 

Reklámok

12 thoughts on “Azabaj a portréfestővel

 1. Nati, én nem vagyok ilyen jóindulatú, nekem ez a valami, ez a szubhumán izé már nem etikai, gondolkodásbeli, művészeti, emberi, vagy akár elmekórtani, hanem csupán higiéniai probléma. Gyalázkodni ér, alpárinak lenni ér, de az a mondat, ami TK fiát említi, számomra végleg a söpredékhez igazítja ezt a nőt, mert azt elfogadom, hogy a gyomorforgatás és a hányásközpont izgatása ma a legjobb médiabiznisz, úgy kell annak, aki ezt is megeszi, de valakinek a gyerekét, a szülőségét egyáltalán megérinteni bármilyen kontextusban, az még a kretének számára is maradjon tabu. Nálam két dolgot ért el: egyik, hogy Tóth Krisztina, ha lehet, még nagyobb tiszteletemet bírja ezek után, a másik, hogy innentől kezdve számomra Tereskova nem létezik, mint emberi lény. A tudatomból a nyomait is, benzines vattával.

  Kedvelik 1 személy

 2. Kedves Natália

  Szögezzük le, Tereskova válasza,nem volt megfelelő.
  Viszont. Nem a kritika bántotta, hanem, szépen megfogalmazva, nőiségében bántották meg, ami egy kritikában értelmezhetetlen.
  Szerintem nincs félre értve semmi, Ő lett megszóltva, a test és nem a szellem..

  És most engedje meg, hogy idevágjam az Ön beszélgetését, hogy a teljes valóság legyen ide írva, nem pedig az Ön igazsága. Mindenki ugye eldönthei, mit gondol,

  Megsértődni nem ér, ez az Ön beszélgetése.

  —————————————————————————
  Natália Szeifert – Gratulálok Tereskovának mint az ország legbunkóbb hülye libájának. Ez a siker.August 15 at 12:37pm ·

  Tereskova Nagy Kriszta x-T: hello mindenkinek, azért válaszoltam így erre az ” írásra” mert erről szól, egy csúnya nő szakmaiatlam irígykkedéséről. semmi másról. ez libacsata semmi más, és annyira izléstelen mint amennyire a libacsata szokott lenni.
  Commented on by Kriszta Nagy · August 15 at 1:28pm ·

  Tereskova Nagy Kriszta x-T majd ha megszólítva érzem magam mint művész, akkor úgy fogok reagálni
  Commented on by Kriszta Nagy · August 15 at 1:28pm ·

  Natália Szeifert: Most tehát megszólítva érzed magad mint ostoba bunkó?
  August 15 at 1:35pm · Like · 11

  Tereskova Nagy Kriszta x-T mért mondod hogy bubkó vagyok? olvastad a cikkét?

  Tereskova Nagy Kriszta x-T nem gondolod hogy te éppen egy bunkó módjára beszégetsz natália?
  —————————————————————-

  Tehát jött Önnek is érdemi válasz, csak a cikkbe már nem került be.

  Csak, hogy árnyaljuk a képet.

  Kedvelés

  • Meglehet, hogy igaza van. A kérdés felháborodásból született, és nem létezik rá jó válasz, mégpedig szerintem azért, mert a bunkóság az bunkóság, nincs rá mentség. Hogy miért gondolom annak, azt fent kifejtettem, és szerintem az is nagyon nagy baj, hogy ezt magyarázni kell, de még egyszer leírom röviden: aki a testét alapanyagként használja a művészetében, az azzal kapcsolatos kritikákat nem veheti személyes sértésnek.

   Kedvelés

 3. “Natália Szeifert – Gratulálok Tereskovának mint az ország legbunkóbb hülye libájának. Ez a siker.August 15 at 12:37pm ”
  Ez a kijelentés nem bunkó és nem provokáció? Vagy ez az érdemi kérdés, amire Tereskova bunkón válaszolt?
  Megértem.

  Kedvelés

 4. “Meglehet, hogy igaza van. A kérdés felháborodásból született, és nem létezik rá jó válasz, mégpedig szerintem azért, mert a bunkóság az bunkóság, nincs rá mentség.”
  Itt önostorozás van épp, vagy megint csak Tereskova számlájára van írva a bunkóság?

  Kedvelés

  • Kedves Zoltán, erre a kérdésre csak azt válaszolhatom, hogy értelmezze tetszés szerint.

   Úgy gondolom, világosan fogalmaztam, természetesen még hosszan lehetne elemezni minden szavamat, de tisztelettel kérem, hogy e helyen ezt mellőzze.

   Kedvelés

  • Sajnos nem arról beszélünk már, amiről a cikkek szólnak. Értem én, hogy most épp belém kötött, amiért lebunkóztam egy bunkót. Értem. Én Tóth Kirsztina írását kritikának olvastam, Tereskova válaszát aljas, ostoba, szenny dolognak értékelem, bunkónak tartom és ezt le is írtam. Mint látható, a történetben mindenki megengedhette magának, amit megengedett.

   Kedvelik 1 személy

 5. Szerintem tök értelmesen beszélgetünk, és elegáns lenne beismerni, hogy bizony mindenki lehet bunkó, csak meg kell ágyazni neki, kicsit sérteni kell emberi mivoltában és sikerül is. Ez így volt önnel is és Tereskovaval is és persze velem is.
  Üdv. Máshol. Máskor.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.