Nyári napló #2

A dolgok különös együttállásával kapcsolatban sosem jutunk dűlőre – némileg hasonlít ez a párhuzamos univerzumok gondolatához -, mivel csak az egyik vetületet ismerjük. Nem láthatjuk, mi volna, ha nem ismernénk fel, amit felismerni vélünk. Ugyanúgy alakulnának-e a dolgok, minthogy csak mi magunk élezzük ki a figyelmünket egy-egy körülményre, tárgyra vagy személyre, vagy valóban megsűrűsödik az előfordulás? Talán egyszerű hitkérdés az egész, és én az utóbbiban hiszek – elfogadva, hogy az ok ismeretlen -, úgy gondolom, hogy mint az univerzum anyaga, a történések és utalások is besűrűsödnek az idő vagy tér bizonyos pontjain.

Persze egyáltalán nem Hemingwayt vittem az útra*, de aminek bele kell akadni a hálóba, az bele is akad. (Vagy fennakad a horgon – erről pedig a Folyó szeli ketté jut eszembe, a filmes világ leggyönyörűbb horgászós jeleneteivel, de ez mellékszál.) Ahogy felmerül valahonnan az emlékeim legmélyéről, aztán beleütközöm a róla elnevezett vendéglátóipari egységbe, már tudom, hogy a rövid nyaralásom nem a hazatéréssel, hanem az újraolvasással ér majd véget, hogy azonnal elkezdődjön egy új, másfajta utazás.

Mintha a tudatalattim rétegei között, azokon keresztül száguldanék… majdnem azt írtam, hogy egyre lejjebb, de szó sincs olyasmiről, hogy lefelé. Ha irányt kell mondani, akkor szét. Megtalálnak az üzenetek. És léteznek-e jobb közvetítői a fontos üzeneteknek, mint azok a mondatok, amiket olyan emberek írtak, akik azért volt a világon, hogy jó mondatokat írjanak? (Nevezzük őket íróknak.)

_____
*hanem Nádast

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.