Siker vagy

Siker vagy sikertelenség sokszor azon múlik, vajon a cél megéri-e.*

Tizenhárom (vagy 12) éves koromban a falamra írtam fel ezt krétával, azt hiszem, az iskolából emeltem el kettőt-hármat, négyzet alapú hasáb, az egyikből fekvő nőt faragtam, a másikkal a falra írtam, a harmadikat, ha jól emlékszem, eltettem szűkebb napokra, a fiókomban lapult évekig, papírba csavarva, hogy el ne kopjon, mielőtt elhasználnám.

A fekvő nő egy csoda, merő gyönyörűség, ha jobban belegondolok – ívek, hajlatok, idomok, megsemmisítő erő, szinte pazarlás. Az épeszű embert jóformán térdre kényszeríti.

Aztán az is oda volt írva, úgy kéttenyérnyire a másiktól, hogy A külső világ csak úgy létezik, ahogy a színész a színpadon: ott van, de valami más.** Azért írtam fel ezeket, mert örültem, hogy valaki kimondta helyettem. Akkoriban kezdtem gondolni rá, hogy valóban ki kell mondani dolgokat – mások helyett. Akkoriban elég sok mindent kimondtam.

A külső világról találóbbat soha nem hallottam. A sikerről mindig szerettem volna megtudni, mikor, honnan, miből tudom meg, hogy megéri-e.

Akkor, tizenhárom (vagy12) éves koromban láttam ezt a napot. Na, nem pont ezt a mait, hanem a távoli jövő egy napját, amikor tudni fogom, hogy nem éri meg. Amikor arra gondolok, hogy tudom, hogy nem éri meg, mégis milyen jó lett volna az ellenkezőjére jutni.

Egészen megsemmisítő volt, szinte pazarlás.

_______

* C. H. Spurgeon

**Fernando Pessoa

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.