Örökké nem eshet

Olcsó dolog lenne egy közeli, nagy visszhangot keltett tragédiáról írni, kiváltképp itt, kiváltképp nekem, úgyhogy nem is teszem. De a pofon megvan. Szédít, nem hagy nyugodni, szóval üt. Még ha tompábbat is, mint vártam, egyszersmind mélyebbet – tompább és mélyebb?, nem túl zavaros ez?, persze hogy zavaros, mi nem az.

Van azért, ami nem az, például tudva tudjuk*, hogy egy életmű csak akkor van kész, ha az alkotó halott. Ahogy Eco mondja, minden befejezett szöveg után meg kéne halni, ezzel nincs mit tenni, csak bólintani lehet rá.

Aztán ismerjük, pontosabban csak látjuk azokat a mechanizmusokat, amik rég lejárt életeket működtetnek tovább, sokszor a felfoghatóság határán messze túl, kizárólagosan egyetlen cél érdekében, hogy a megkezdett munka elkészüljön.

És ott vannak a modern Noék, akik mintha egy felsőbb utasításnak engedelmeskednének, minden ésszerűséget félretéve dolgoznak egy ügyön, aminek okával és céljával saját maguk is oly kevéssé vannak tisztában, mint a környezetük, ezért aztán előbb-utóbb futóbolondnak titulálják őket – és az még a legjobb eset, akkor ki vannak pipálva, el van nekik nézve az egész, és hát néha ez a legtöbb, amit el lehet várni, amit meg lehet kapni azoktól, akik körülöttünk élnek, egy ilyen kedvesen elnéző mosolyt, egy legyintést, ezekből legalább nincs baj.

Mi az, hogy feltenni valamire az életet.

Ez a kérdés kérdőjel nélkül. Azt hiszem, az alkotó mindig nagy játékos, hiába szeretne jobban kis kibic lenni. Nem nagyon van választása.**

Ahogyan nem választhat magasságot, lábméretet sem. Hordjuk el magunkat. Egy dolgot tehet – ha tud -, eldöntheti, melyik percet válassza. Egyszerű, mint egy pofon.

________

*csak nem vesszük tudomásul

**nincs

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.