Kísérleti adás

Az éjszaka közepén* felébredek**.

Arc. Arccal szemben vagyok, az arcoddal szemben vagyok. Még odaát, az álomidőben kimondtam egy mondatot, az lebeg most köztünk, a te szemed, szád és az én szemem és szám között, vízbe ejtett használt óvszer. Még látlak, de az agyam már tudja, hogy nem vagy itt. Arccal az arcnak.

Egész éjjel a háttérben darálnak
– valami lassan fojtogat – túl jó vagy a pokolnak – fülembe súgja: semmi baj – csak az őrület szokásos tünetei – kísérlet, milyen lesz – mindvégig mindennek – tudatában lenni – jópofa – nem igaz
de a mondatomra ébredek fel. Kiszakad a számon, hamarosan eljön az idő, amikor bánjuk, eszeveszettül, menthetetlenül bánjuk és sajnáljuk azt a rengeteg időt, amit nem használtunk el együtt. Hirtelen súlya lesz, nem tudom, hogy a keserűségtől, a félelemtől vagy az idő említésétől, de megszilárdul és elnehezül minden szó, és az álom nem bírja a súlyokat, olyan, mint a fejtetőre állított felvétel arról, amikor víznél kisebb sűrűségű tárgyat próbálnak víz alá nyomni, de az kiszabadul és felszínre ugrik, ugyanígy működik, így ugraszt ki most a hirtelen fellépő nehézkedés a nyugodt alvásból.  Fordított gravitáció. Valóságterror. Kiszolgáltatottságom tökéletes tudatában.

Annyira félek tőle, hogy csak álmomban mondom ki
– hinni, hogy túl jó vagy oda – hogy valaki számon tartja – szilárd-megingathatatlan tudja – hogy ki hova való – egyáltalán mi az, hogy jó
ki se mondom, kiköpöm, jóslatként csúszik ki az ajkaim közül, mint a szerencsesütiből a papírszalag. Nem mondom, mert nem akarok hinni benne. Le akarom rázni. Csak álmomban mondja valaki. Talán te.

_________
* Az éjszaka közepe mindig csak viszonylat. Az éjszaka közepe soha nem az éjfél. (Hiszen akkor még nem is alszom.) Az éjszaka közepe szigorúan véve már hajnal. Az éjszaka közepe a meghalás órája, a konkrét történésé, de nem a halálé. Az éjszaka közepe az álomból felriadás órája, az élet a felszínre bukik, mielőtt továbblebegünk.

** felbukkanni az álomból néma erőszakra, csodálkozni, hogy a világ megy tovább, az óra ketyeg, alszik a család

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.