Nicsak, egy palota

Sétálgatok a minap a lakásban, mint Tom Hagen (Robert Duvall) és Jack Woltz (John Marley) A keresztapa-beli filmrendező giccses csodás birtokán – igen, akivel olyan lófej-tréfát űztek -, amikor arra leszek figyelmes, hogy a televízióban Columbo hadnagy (Peter Falk) – kinek keresztneve nem hadnagy, hanem Frank – éppen ebbe a kertbe sétál be a szokott hanyag lazaságával. Nyomoz. Naná, hogy én is nyomozásba kezdek.

forrás: http://godfather.wikia.com/wiki/Woltz_mansion

A Woltz-birtok A keresztapában. Forrás: http://godfather.wikia.com/wiki/Woltz_mansion

Először is felkutattam A keresztapa idevágó jelenetét, sajnos nem tudtam saját kezűleg kivágni, ezért a klasszikus lófej-jelenetet mutatom itt, amit megtaláltam a YT-on. Gyengébb idegzetűeknek csak az első néhány másodpercet javaslom, amiben a kamera végigpásztázza a pillanatnyilag nyugalmas éjszakai birtokot:

Akkor fogtam az inkriminált Clumbo-epizódot és immár biztos (és saját) kézzel nyisszantottam ki belőle azt a két percet, amiben felfedeztem a helyszínt. Sajnos a YT valamiért nem engedi beállítani, hogy beágyazható legyen, ezért ide kell kattintani a megtekintéshez: http://youtu.be/sESfhKWc6RY

Ha esetleg nem nyílik, a két legjellemzőbb képkocka:

Besegít a halál - a ház

Columbo – Besegít a halál: a ház

Besegít a halál - a kert

Columbo – Besegít a halál: a kert

Már csak az volt a kérdés, hogy vajon a Besegít a halál Arthur Kennicut-ja (Ray Milland) lakott-e itt előbb, vagy Jack Woltz. Akárhogy is, mindegyiknek megvolt az oka a kiköltözésre, mert ugyebár Mrs. Kennicut szörnyű gyilkosság áldozata lett – ugyan nem a birtokon, de hát még a golfütői is ott voltak a szekrényben -, Wolztot pedig a lófej miatt lehet igazán megérteni.

Itt vetem közbe, hogy a Coppola-legendárium szerint a lófej-jelenetet számos alkalommal elpróbálták kellék-lófejjel, azonban a huncut rendező a forgatás napjának hajnalán egy vágóhídról valódi lófejet és vért szerzett, természetesen titokban. Az ordítás hitelessége tehát nem pusztán a tökéletes színészi játék eredménye.

Az évszámokból végül is az derült ki, hogy az egyébként magát igen keménynek mutató, fiatal feleségét könnyek nélkül gyászoló özvegy Mr. Kennicut mégiscsak megtört, mert 1971-ben még ő lakta a villát, de 1972-ben már a filmrendező Woltz.

A Columbo-epizód tanulmányozása közben fedeztem fel, hogy az operatőri munkát a híres-neves Russel Metty végezte. Róla meg eszembe jutott a Kubrick-legendárium egyik ékköve, a legendás Spartacus-forgatás. (1960, főszerepben: Kirk Douglas.)

Ebbe a filmbe Stanley Kubrick tulajdonképpen fejest ugrott, a forgatás valahanyadik napján, szükségből kérték fel. Stanley addigra már szerzett némi filmes hírnevet, amit lényegében az ezt megelőző, elképesztően precíz, olykor egyenesen zseniális fotós munkáinak köszönhetett – személyes véleményem szerint meg is kellett volna maradnia a fényképezésnél -, amennyire tudom, az egyetlen volt, akitől 17 éves korában a Look  fotót vásárolt. Vessünk egy pillantást mondjuk erre:

Stanley Kubrick, a tale of a shoe-shine boy, 1947

Stanley Kubrick, a tale of a shoe-shine boy, 1947

Mármost ő, a szigorú operatőr-szemléletű rendező nem lehetett könnyű főnök, egyszerűen nem volt hajlandó kiengedni a kezéből az irányítást e téren. El lehet képzelni, mit érzett mellette az addigra elismert operatőr Metty. Addig fajult a dolog, hogy Russel csaknem elhagyta a produkciót – amit az nem élt volna túl -, amikor Kubrick, a szenvedélyes sakk-játékos kihívta egy partira. Hogy mi volt a tét, csak sejteni lehet, de végül Metty maradt és szolgalelkűen alárendelte magát a kis erőszakos, zöldfülű rendezőnek. Állítólag minden utasítást Kubrick súgott a fülébe, ő pedig továbbadta azt sajátjaként. Közben – gondolom – forrt az agyvize.

Russel Metty 1961-ben a Spartacusért megkapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat. (A legjobb vágásért abban az évben a Spartacus vágója, Robert Lawrence vitte haza az Oscart, és nem hallgathatom el, hogy a fényképezés mellett Kubrick másik nagy mániája a vágás volt – logikus, össze tart, aminek össze kell.)

A Woltz-birtok A keresztapában. Forrás: http://godfather.wikia.com/wiki/Woltz_mansion

A Woltz-birtok A keresztapában. Forrás: http://godfather.wikia.com/wiki/Woltz_mansion

No de, ekkor már gyanús volt nekem ez a ház, ez a birtok. Arra kezdtem gondolni, hogy ez filmes körökben valószínűleg triviális, mindenki tudja, mindenki ismeri, s ha már két helyen láttam, előfordulhatott máshol is.

És innentől nem volt megállás, a lavina elindult.

Nem is kellett sokáig kutatnom, megtaláltam ezt a videót, amiből nemcsak az derül ki, hogy 600 000 dolcsi/hónapért bármelyikünk lakhatja, de az is, hogy forgatott itt Whitney Houston és Kevin Costner (igen, Több mint testőr), de még Steve Martin is.

A ház utolsó valódi tulajdonosa William Randolph Hearst sajtómágnás volt, akiről Orson Welles az Aranypolgárt mintázta.

Ez a Hearst egy épület-mániákus is volt egyébként, ő építtette a Hearst Castle-t Kaliforniában (nanáhogy), a szolid, 160 négyzetkilométeres birtokán. Itt vendégeskedett az 1920-as, 30-as években Charlie Chaplin, Winston Churchill, Cary Grant és még sokan mások.

De Hearst  utolsó éveit mégis az általunk vizsgált, azóta sok film helyszínéül szolgáló birtokon élte le, a kor ünnepelt színésznőjével Marion Daviesszel. Szerintem boldogan:

Marion Davies és William Randolph Hearst

Marion Davies és William Randolph Hearst

További adalékok

(01. 18.)

Ma fedeztem fel – véletlenül – , hogy William Campbell Hearst unokája volt az az 1974-ben elrabolt diáklány, Patricia (mindenki csak Patty Hearstként emlegette), aki átállt a fegyveresekhez.

A magát Szimbiózis Felszabadító Hadseregnek nevező terrorista csoport a dúsgazdag szülőktől azt követelte, hogy egymillió dollárnyi élelmet osszon szét a szegények között – így írja legalábbis a Múlt-kor történelmi portál cikke. Ahol viszont én akadtam a sztorira (Nick Flynn Mocsokváros utcáin című könyvében) ez áll: „Hearst apja adjon minden szükséget szenvedő kaliforniainak hetven dollár értékű »minőségi« élelmet.”

Ezt végül teljesítették, különböző források különböző összegeket említenek két- és hétmilló dollár között, mindenesetre az ételosztás megtörtént. Ezek után jelentette be Patty, hogy a terroristákkal marad. Elkövettek egy rablást is, amiért börtönbe került, majd fél év után kegyelmet kapott. Történetéből film, könyv is készült.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.