Ragtime

És akkor felkiáltottam, hogy Ethan Uslan for prezident (ahogyan Gabi mondaná).

[0:46-nál, amikor kinéz és 1:06-nál, amikor már hallod.]

Mármost, el kell mondanom, hogy fogalmam sincs a ragtime-ról, sosem játszottam, csak hallgatom, azt is így a magam módján. Meg azt jegyeztem meg (egy életre – még nem tudom, kiére) vele kapcsolatban, hogy sosem szabad gyorsan játszani, azt is csak azért, mert a Scott Joplin mondta, és azt hiszem, ha valakire érdemes hallgatni ragtime dolgában, az ő lehet.

Valami nagyon ihletett időszakomban, jópár évvel ezelőtt olvastam egyébként a Ragtime-ot, abba is valahogy az első oldalon beleestem, körülbelül emiatt:

„Vonat, gőzhajó, villamos szállította a népet egyik helyről a másikra. Ez volt akkoriban a módi, így élt a nép. A nők akkoriban masszívabbak voltak. Fehér napernyővel látogatták a flottát. Nyáron mindenki fehérben járt. A teniszütők vaskosak voltak, a lapjuk elliptikus. Szokás volt elalélni a szerelemtől. Négerek nem léteztek. Bevándorlók nem léteztek. Vasárnaponként Apa és Anya fölment az emeletre, és magára zárta a hálószobaajtót. Nagypapa meg elaludt a díványon a szalonban.”*

Mindent lerázó, eszelős könnyedség (sokkal könnyebb, mint a jazz), mégis mindennek tudatában lenni.

Gondoltad volna egyébként, hogy van ilyen világbajnokság (Old-Time Piano Playing)? Hogy valami nagyon perfekt is legyen, nem hagyhatom ki Martin Spitznagelt:

[2:08 körül vigyorog, de a kezét figyeld]

Egyébként eszméletlen sok furcsa világbajnokság van, és habár máig titok előttem is, hogy én ezekről honnan tudok, tavalyelőtt nagy mázli volt, hogy több lazacfiléző világbajnokságos (igen, hagyjunk ennek időt…) videót is láttam, így amikor az olasz piacon a srácok megvették a nagy darab lazacot, profikat megszégyenítő gyorsasággal filéztem a tulajdon szemöldökcsipeszem beáldozásával (nincs mit, igazán) – és ezzel csak azt akarom mondani, hogy nincsen fölösleges tudás az világban.

Levezetésképpen, vagy vedd felbujtásnak:

_________

* E. L. Doctorow. Ragtime – Göncz Árpád ford.

Reklámok

4 thoughts on “Ragtime

  1. A regtime az, amire szerintem lehetetlen szomorkodni. 🙂 Ezen véleményemben még a gyönyörű, de egyébként mélabús Chopin muzsika sem tudott megingatni. 🙂 Itt ez is vidáman szólt. 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.